Ajankohtaista 7.8.2021: Tämän vuoden sato jäi todella pieneksi sekä kooltaan että määrältään, kuuman kesän ja kuivuuden takia. Pystymme toimittamaan valkosipulia vain murto-osalle varaajista, siksi toimitusmäärä on maksimissaan 1 kg/asiakas. Ilmoittelemme varaajille 9.8.21 alkaen. Nouto vain Savonlinnan torilta, emme postita. Nyt näyttää vahvasti siltä, että emme jatka enää valkosipulin kasvatusta myyntiin. Kiitokset kaikille ihanille asiakkaillemme näistä vuosista! Varhaisimmat tilaukset ovat vuodelta 2002. On ollut ilo tutustua teihin ja asioida kanssanne! Luomuvalkosipulia kannattaa vastedes kysellä Savonlinnan Reko-piiriltä. Ajankohtaista 7.4.2021: Olemme pienentäneet sipulin viljelyalaa huomattavasti. Toimitamme valkosipulia vain lähialueen vakituisille asiakkaillemme, emmekä ota tilauksia vastaan toistaiseksi.
Talvivalkosipuli Aleksandra
Talvivalkosipuli istutetaan voimakkaasti lannoitettuun maahan syys-lokakuussa ennen pakkasia, jotta juuristo ehtii kehittyä ennen talven tuloa. Liian aikainen istus saattaa innostaa kynnet kasvamaan liikaa, jolloin talvivauriot ovat mahdollisia. Istukassipulin menekki on noin 66 kynttä/10 metriä, karkeasti arvioiden 11 sipulia/10 metriä.
Penkkiin istutus varmistaa sen, etteivät sipulit vaurioidu syksyn kosteudessa. Harva taimi- ja riviväli estää mahdollisten homeiden lisääntymisen kasvustossa etenkin sateisina kesinä. Naattihometta voi ehkäistä myös liottamalla kynsiä ennen istutusta tunnin verran 40-asteisessa vedessä. Yleisesti ottaen Aleksandra on kiitollinen kasvatettava, ja terve ja satoisa lajike.
Kasvuunlähtö tapahtuu aikaisin keväällä. Aleksandran kukkavarsi saattaa kasvaa jopa metrin korkeudelle. Kukkavarsi on jäykkä, joten talvivalkosipulia ei voi letittää kevätlajikkeiden tapaan. Kukkavarsiin muodostuu pieniä "itusipuleita", joista voi myös kasvattaa uusia sipuleita. Aikaa tähän menee tosin 2-3 vuotta. Itusipuleiden kasvattamisesta voit lukea lisää täältä. Kukkavarsien poistaminen saattaa vaikuttaa edullisesti sipulin kokoon. Tästä ei kuitenkaan ole varmaa näyttöä. Talvisalkosipuli nostetaan kevätlajikkeita aikaisemmin, heinä-elokuussa, kun naatisto alkaa tuleentua. Kuivina kesinä kastelu lisää satoa huomattavasti. Aleksandra on isokokoinen, väriltään punahäiväinen lajike. Lisäysaineistoksi käy parhaiten 5-8 –kyntinen emosipuli, joka tuottaa tasalaatuista kynttä istutukseen.
Ruoanlaitossa isokyntinen ja paksukuorinen Aleksandra on kokin unelma - maku on voimakas mutta ei polttava, ja kynsi helppo kuoria. Huolellisesti kuivattu talvivalkosipuli säilyy talven yli huoneenlämmössä.
Näin istutat talvivalkosipulin:
Kynnet istutetaan aiemmin valmisteltuun maahan noin 2 viikkoa ennen roudan tuloa. Keski-Suomen korkeudella istutus tapahtuu useimmiten lokakuun puolivälin tienoilla.
Kynnet irrotetaan sipuleista aikaisintaan vuorokautta ennen istutusta. Kutsumme tätä irrottelua kynsimiseksi. Kynsimisen ilosta kannattaa ottaa kaikki irti! Tarvikkeet: taustamusiikkia tai hyvä äänikirja, tylsä veitsi ja muutama astia: 1 roskille, 1 isoille kynsille ja 1 pienille kynsille. Irrottele veitsen avulla varovasti kynnet keskiruodista ja lajittele ne koon mukaan. Isoista kynsistä kasvaa isoja sipuleita! Homeen torjumiseksi kynsille voi antaa lämminvesikäsittelyn 1 tunti 40 asteisessa vedessä. Tämä käy helpoimmin laittamalla kynnet verkkopussissa isoon kattilaan. Lämpötilaa on tarkkailtava, ettei se pääse nousemaan!
Kynnet istutetaan maahan terävä puoli ylöspäin. Väärinpäin istutettu kynsi lähtee tietysti kasvamaan hieman hitaammin, mutta sekin hakee paikkansa ajallaan. Maan alla kasvava varren osa tosin jää taiteelliselle mutkalle. Istuttaminen saattaa olla säiden puolesta kolkkoa puuhaa. Maanpinta on usein aamulla kohmeinen, mutta sulaa iltapäiväksi. Ja jos ei sula, kynnelle täytyy tehdä penkkiin reikä keppiä tms. apuna käyttäen. Jos joudut kaivelemaan reikiä jäiseen maahan, huolehdi siitä, että kynsi kuitenkin tulee reiän pohjalla maata vasten. Tarkoitus on, että kynsi alkaa kasvattaa juurta, mutta ei lähde vielä kasvamaan maan pinnalle. Lämpiminä syksyinä on vaara, että sipulit lähtevät kasvamaan liian aikaisin.
Valkosipulimme on virallista, tarkastettua luomua. Se istutetaan, nostetaan ja kauppakunnostetaan hellävaraisena käsityönä jotta sipuli kestäisi säilytystä mahdollisimman pitkään.
Luomutodistuksemme v.2018 löydät täältä.